Raka streck och cirklar är onaturligt

Jag vet inte hur mycket ni funderar över det här, men jag kom att tänka på det plötsligt.

Var ser man ett rakt streck eller en cirkel förekomma naturligt?

Bor man som jag mitt i en tätort, i ett västerländskt hus, är det bara raka linjer, räta vinklar och runda cirklar i princip överallt. Väggar, böcker, tallrikar, datorer. Allt vi människor tillverkar i våra fabriker strävar efter att utformas strikt geometriskt och symmetriskt. OK att det finns designade prylar med litet rundade hörn, men det är snarare undantag om ni spanar hemma hos er själva.

Är det bara på grund av tillverkningsekonomi det är så här? Är det billigare att göra något rakt än att göra det krokigt?

Men i naturen själv, som enligt Darwins principer utformats över lång tid och enligt lagen om att det som funkar bäst överlever längst, där är ju allt krokigt och böjt.

En spikrak väg som går som ett streck över den amerikanska prärien, ända till horisonten, brukar vi häpna över när vi ser på bild och reslusten att få se detta i verkligheten stiger. En helt tom oändlig yta, tycker vi däremot är tråkig. Eller är det bara jag som tycker så här?

Gillar vi människor att bryta mot naturens lagar? Frågan kan också formuleras; varför beter vi oss så onaturligt? Det var väl inte så han menade, Darwin?

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: