Ljumskbråck

Är det inte det ena så det det andra…

Det är en helt naturlig del av förloppet med min diagnos att buken fylls med vätska. Det är inte så farligt, jag har gått upp ett par-tre kilo sista veckorna.

Först fick jag besvär av att fötterna svullnade. Med en fotkudde på natten och stödstrumpor på dagen har det blivit mycket bättre. Det medförde att jag hade stickningar i tårna och blåa fötter och något som känts som iskalla tår (trots att, när jag kände på tårna, de inte alls var särskilt kalla). De här ”besvären” (vem är jag att klaga, mår ju riktigt bra faktiskt) har nästan försvunnit. Får bara inte sluta med stödstrumpor. Så lova att inte skratta när ni möter mig med shorts i sommar!

Men vätskan i buken kom i stället och de extra kilona verkar ha räckt för att skicka ut någon tarmkrok utanför buksäcken i något litet hål, som kanske funnits där hela tiden.

Det gör i vilket fall väldigt ont när jag försöker röra på mig. En intensiv smärta som strålar ut från ljumsken. Första gången var jag inte beredd när smärtan kom och föll nästan till marken. Nu är jag mer försiktig. Men det är en molande värk som kommer från ljumsktrakten hela tiden.

Det skulle i och för sig kunna vara en dottertumör som sitter i ett lymfkärl i ljumsken och trycker på någon nerv. Men ett ljumskbråck låter mer sannolikt.

Jag är ju inskriven på ASiH (Avancerad Sjukvård i Hemmet) ”tack vare” att det är palliativ vård jag får från Region Stockholm. Det innebär att jag, i stället för att åka till akuten, eller boka en tid hos vårdcentralen, kan ringa till ASiH dygnet runt och få hjälp. Redan i morgon, måndag, kommer sannolikt en av deras läkare kontakta mig. Det känns mycket tryggt. Regionen levererar fantastisk vård till mig och jag hoppas att det stämmer för alla andra som befinner sig i en liknande situation som jag.

Uppdatering 12 april. Doktorn från ASiH var här på eftermiddagen. Hon tittade, tryckte, klämde och lyssnade på det område, stort och tjockt som en skiva falukorv som värker och ömmar. ”Det ser inte ut som ett ljumskbråck brukar göra” sa hon. Hon sa däremot inte att det påminner om en skiva falukorv. Det har jag hittat på själv.

Nästa steg är att det blir ultraljud på Röntgenavdelningen på Danderyds sjukhus. Doktorn har redan skickat en remiss. Efter det klarnar det nog vad det är jag råkat ut för. Kan det vara en metastas i ett lymfkärl, ändå? Som sitter där och trycker.


Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s