Att finnas till – del 2

Det kanske uppfattas som pretentiöst eller naivt att jag lägger ut mina privata tankar och funderingar så här offentligt. Men när saker och ting snurrar i skallen för mig, vilket är fallet när jag befinner mig i en sådan situation som jag faktiskt gör, så har jag funnit att möjligheten att kunna formulera och berätta om hur jag tänker är en mycket bra terapi för mig.

Tänker ni läsa ”Att finnas till – del 2” rekommenderar jag att ni först läser ”Att finnas till – del 1” då resonemanget från del 1 fortsätter här i del 2.

Var är mitt medvetande när jag slutar att leva som biologisk varelse? Eller ska frågan formuleras ”vart tar mitt medvetande vägen”? Jag tycker ju att all kunskap och erfarenhet jag byggt upp under mitt liv inte bara kan gå förlorat när jag dör. Det känns så meningslöst.

Men var finns då allt detta ”intellektuella kapital”, som det så fint heter, det som jag inte hunnit skriva ner eller på något annat sätt lärt ut till er som finns kvar? Eller ”vart” tar det vägen?

Det finns i detta sammanhang faktiskt ingen skillnad på frågeställningarna ”var” och ”vart”, anser jag. Begreppen ”Här” och ”Nu” finns inte, sett ur mitt eget medvetandes perspektiv, när jag inte längre lever. Det som finns för mig efter att jag är död är ”Överallt” och ”Alltid”. Inte så illa.

Svaret på frågan ”vart tar mitt medvetande vägen” har därför olika svar beroende på vem som ställer frågan. ”Ingenstans” är nog det korrekta svaret, eftersom tid och rum inte existerar för mig efter döden. Men svaret på frågan måste också kunna vara det helt motsatta. Om jag tänker mig att jag själv frågar, efter min död, så är svaret, tror jag; ”Jag finns överallt, i alla tider”.

Men jag tror också att för den som lever och fortfarande tänker på mig, ofta eller då och då, för denne så finns jag i stället exakt hos denne, just då och just där.

Vi är alla, vi som är levande i dag, de som kommer att födas i framtiden och de som nu är döda, vi är alla, var och en av oss, en unik aspekt av en och samma kropp.

Det som är svårt att förstå för oss, vi har ju inga utvecklade och tränade sinnen för att kunna förstå sånt här, det är att denna kropp inte existerar i våra kända dimensioner. Det vill säga dimensionerna för rummet och tiden. Men de allra, allra flesta av oss, kan känna att denna kropp existerar.

Jag inser att många som läser det här kanske slutar att läsa nu, om jag skriver att den kroppen, det är Gud. Men så enkelt är det inte. Gud är kristendomens tolkning av vad denna kropp är för något. Min egen uppfattning är att den kristna kyrkan stulit rättigheterna att tolka vad denna kropp är och har sedan grovt förenklat. Kyrkan, anser jag, gör ett ganska dåligt jobb med att försöka förklara, att anstränga sig för att svara på de stora frågorna. Efterfrågan kanske inte finns hos dem som kyrkan väljer att vända sig till? Kyrkan ägnar mycket av sin tid och sina resurser till värdsliga problem. Behjärtansvärt i sig förstås. Kyrkans främsta uppgift är ju själavård, inte att förklara de stora existentiella frågorna. Att ha skaffat sig tolkningsrätten till Gudsbegreppet underlättar för kyrkan när den bedriver själavård.

Jag kallar den här kroppen, den som kyrkan förenklat kallar för Gud, den kallar jag för K. Också det en förenkling, men en benämning jag gör för att underlätta mitt syfte, att försöka beskriva hur jag tänker, när jag angriper de existentiella frågorna som jag brottas med. Den verklighet vi befinner oss i just nu när vi lever, de fyra dimensionerna, den kallar jag för V.

V har längd, bredd och höjd som rumsdimensioner. Den fjärde kända dimensionen i V är tiden. Vetenskapen har idag idéer om att det finns fler dimensioner, men de skulle i så fall höra till V.

Men vilka dimensioner har K?

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s